
Produkty

Sterowanie procesem oraz systemy SCADA
Jednym z podstawowych rozwiązań realizowanych dla przemysłu spożywczo – przetwórczego jest monitoring mediów, z wykorzystaniem systemu SCADA. Struktura systemu monitorowania zużycia mediów jest rozproszona i pozwala na jej rozbudowę w dowolnym momencie. Zazwyczaj wykorzystujemy sieć jaka posiada w danym zakładzie Zamawiający w celu najlepszego wykorzystania dostępnej infrastruktury. Jeśli są jakiekolwiek wymagania związane z bezpieczeństwem, tworzymy odrębną sieć. Wykorzystujemy wszelkie dostępne platformy softwarowe SCADA. Dobranie właściwego systemu umożliwia wykorzystanie istniejących urządzeń na obiekcie. Wpływa to również na łatwość integracji z istniejącym na zakładzie systemem.
- System monitoringu mediów:
- etapowa budowa systemu
- charakter wielopoziomowy (różne linie produkcyjne, wydziały, zakłady)
- precyzyjne określenie kosztów produkcji
- integracja z istniejącymi systemami np. SAP
- nadzór nad kosztami
- wizualizacja
- rejestracja danych z systemu
- raportowanie według ustalonego algorytmu

Systemy dostarczania sprężonego powietrza
Jednym z ważnych elementów w procesie produkcji spożywczej jest stały i niezawodny dostęp do sprężonego powietrza, które musi być pozbawione wszelkich zanieczyszczeń takich jak wilgoć, olej, kurz i bakterie. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z produkcją napojów, słodyczy, nabiału lub wędlin, dostępność sprężonego powietrza jest tym czynnikiem, który jest nieodzowny w celu zapewnienia wysokich standardów jakościowych.
W przemyśle spożywczym, sprzężone powietrze jest wykorzystywane między innymi w procesach takich, jak:
- proces przedmuchiwania instalacji transportu składników płynnych
- proces mieszania cieczy w cysternach do transportu mleka
- proces wytwarzania nadciśnienia w zbiornikach z półproduktem o wyższej gęstości
- otwieranie i zamykanie zaworów pneumatycznych
- proces osuszania umytych warzyw i owoców, tuż przed pakowaniem

Systemy wentylacji i klimatyzacji (HVAC)
W nowo budowanych, jak również w istniejących obiektach, realizujemy projekty w zakresie budowy pomieszczeń czystych, produkcyjnych i pomocniczych, wyposażonych w wentylację, klimatyzację oraz instalacje procesowe dla obszarów aseptycznych, jak również dla produkcji niesterylnej. Nasze rozwiązania dostosowujemy do indywidualnych potrzeb i możliwości naszych Klientów.
Dzięki 15 letniemu doświadczeniu naszej kadry inżynierskiej w środowisku EU GMP, zapewniamy pełne wsparcie techniczne na każdym etapie inwestycji od koncepcji, aż po uruchomienie, oraz późniejszy nadzór serwisowy.
Zapewniamy również wsparcie w przeprowadzeniu kwalifikacji opisanych systemów i instalacji.
Instalacja HVAC zapewnia:
- wprowadzanie do pomieszczeń czystego powierza o parametrach środowiskowych, odpowiednich dla prowadzonych procesów i stref czystości ( Temperatura T, Ciśnienie P , wilgotność H, ilość cząstek )
- stałą wymianę i utrzymanie odpowiedniej jakości powietrza w tym klasy czystości pomieszczenia podczas prowadzenia operacji produkcyjnych sterylnych lub niesterylnych
- ochronę przed gromadzeniem się nadmiernej wilgoci i jej kondensacją, której występowanie może przyczynić się do obniżenia jakości warunków środowiskowych w pomieszczeniach i mieć negatywny wpływ na produkt
- bezpieczeństwo i odpowiedni komfort termiczny użytkowników w pomieszczeniach o szczególnie wysokim poziomie zapylenia jak np. naważalnie materiałów sypkich, zielarnie, sortownie itp.
- usuwanie z pomieszczeń potencjalnych zanieczyszczeń o wysokim ryzyku wybuchowym, toksykologicznym
- niższe łączne koszty eksploatacji pomieszczeń, w odniesieniu do ogrzewania, wentylacji, jak i klimatyzacji pracujących samodzielnie
- możliwość lokalnej regulacji temperatury – na przykład: pomieszczenia przechowywania próbek do badań stabilności

System transportu próżniowego
Rozwiązanie polega na dostarczeniu i instalacji elementów systemu transportu podciśnieniowego, którego zadaniem jest sprawne i bezpyłowe przenoszenie komponentów sypkich takich jak proszki, granulaty itp.
W tym przypadku, przenoszenie produktu odbywa się w systemie zamkniętym, dzięki czemu produkt nie miesza się z żadnym obcym materiałem, co jest szczególnie ważne w branży spożywczej. Należy podkreślić, że tego typu transport, uniemożliwia tym samym rozsypywanie się produktu i zanieczyszczania środowiska produkcyjnego.
Zalety transportu próżniowego:
- ograniczenie ilości odpadów i zanieczyszczeń produktów
- niewielkie gabaryty
- minimalna obsługa
- bezpyłowe środowisko pracy
- elastyczność produkcji

Detektor gazu SmArtGas 4
SmArtGas 4 jest stacjonarnym detektorem zapewniającym monitoring stężeń gazów niezbezpiecznych poprzez ciągły pomiar dyfuzyjny.
Przeznaczony jest do pracy w strefach zagrożonych wybuchem oraz w trudnych warunkach przemysłowych, gdzie zmiana warunków środowiskowych może wystąpić w szerokim zakresie (wysokie temperatury, korozyjne gazy lub pary, wilgoć i pył).
Czujnik może być wyposażony w nowoczesną głowicę pomiarową („FL, FH”) o bardzo dobrych właściwościach pomiarowych. Dzięki temu czujnik współpracujący z sensorem pelistorowym uzyskał ponad dwukrotnie lepsze czasy reakcji (T90)* stając się tym samym jednym z najszybszych urządzeń.
Detektor serii SmArtGas 4 może zostać wyposażony w dodatkowe zabezpieczenie elementów pomiarowych przed wpływami środowiska (woda, pył) za pomocą membrany teflonowej. Pozwoliło to na osiągnięcie poziomu IP o wartości IP67.
Dodatkowe cechy to:
- rozwinięty interfejs podłączeniowy
- zwiększone napięcie zasilania (do 50 V)
- wprowadzone mechanizmy redukujące dryfty
- długoterminowe sensorów katalitycznych
- zastosowanie membrany zapewniającej
- wodoszczelność detektora
- opcjonalne ogrzewanie sensora

Refraktometr procesowy
Urządzenie dzięki wykorzystaniu pomiaru współczynnika załamania światła w roztworze doskonale sprawdza się w aplikacji pomiaru współczynnika BRIX – stężenie cukru w roztworze. Dzięki możliwości opracowania własnych krzywych pomiarowych wykorzystywany jest także do pomiaru stężeń innych substancji w roztworach jednorodnych.
Refraktometry procesowe stosowane są przede wszystkim w przemyśle spożywczym, w cukrownictwie, przy produkcji soków, ale także w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym oraz wszędzie tam gdzie konieczny się ciągły pomiar stężenia roztworu.
- Urządzenie oraz komory pomiarowe spełniają normy sanitarne i posiadają certyfikat EHEDG. Urządzenie w całości wykonane jest ze stali nierdzewnej 316, a część procesowa 316L, elementy optyczne sensora znajdują się za szkłem szafirowym odpornym na uszkodzenia mechaniczne.
- W aplikacjach gdzie może zachodzić osadzanie się osadów na pryzmacie dostępne są komory pomiarowe z opcjonalnym przemywaniem szkła optycznego parą, lub wodą pod wysokim ciśnieniem. Urządzenia na czas przemywania pryzmatu zamraża pomiar aby nie zaburzać procesu technologicznego.
- Refraktometr posiada dwa wyjścia analogowe oraz wyjście cyfrowe z protokołem MODBUS TCP, a także webserver do kontroli pomiaru z poziomu przeglądarki www.

Roboty przemysłowe i coboty
Cechą charakterystyczną branży spożywczej jest troska o najwyższe standardy czystości, które wymuszają na producentach zastosowanie robotów o odpowiedniej konstrukcji, na którą składają się różnego rodzaju obudowy, osłony, pokrowce i uszczelnienia ruchomych elementów. Ma to przede wszystkim zapobiec skutkom działania wody, środków czyszczących, kwasów, a także produkowanego wyrobu.
Z drugiej strony, warto nadmienić, że konstrukcja takiego robota musi również zapewnić utrzymanie najwyższego poziomu higieny w taki sposób, aby zastosowane w nim materiały eksploatacyjne jak smary i oleje, były neutralne dla produkowanego wyrobu.
Aplikacje, w których roboty są najczęściej stosowane:
- sortowanie,
- pakowanie,
- paletyzacja,
- depaletyzacja.
