29 listopada 2022

Niebezpieczne piwo, czyli systemy detekcji gazów w browarze

Autor: Adam Goj

Piwo warzone jest na świecie od ponad 6 tysięcy lat. Na przestrzeni wieków i w różnych regionach świata mnogość jego gatunków jest tak liczna, że nie sposób jest je jakkolwiek sklasyfikować. Proces technologiczny produkcji zmieniał się na przestrzeni lat, a w zależności od gatunku produkowanego piwa niektóre jego etapy trwają dłużej, inne są zupełnie
pomijane. Generalnie jednak proces produkcji rozpoczyna się przygotowaniem brzeczki, kolejno następuje jej warzenie, fermentacja przy udziale drożdży, leżakowanie i finalnie rozlew piwa do butelek, puszek i kegów.

Zapraszamy do lektury!

Link do artykułu:

Kontakt z nami

Pliki cookies

W celach statystycznych nasza strona używa plików cookies. Istnieje możliwość zablokowania zapisywania plików cookies poprzez zmianę ustawień przeglądarki. Jeśli nie blokujesz tych plików wyrażasz zgodę na ich użycie i zapisane w pamięci Twojego komputera. Zapraszamy do zapoznania się z naszą Polityką Prywatności.